Blogolj!

Magyarország, az élő hagyományok hazája

Magyarország, az élő hagyományok hazája címmel osztott meg egy tanulságos videót Magyarország Kormánya a Facebook-oldalán.

A videóban megszólal Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas népzenész, valamint Csík János Kossuth-díjas zenész.

Mint az a felvételből is kiderült, Nyitrai Zsolt felvezetésében elmondta, hogy a népzene, a népi kultúra, a néptánc, valamint a hagyományokon alapuló mesterségek továbbélése, a kézművesség azért fontos, mert „így tudtunk megmaradni magyarnak”, és ez a záloga a hosszú távú megmaradásnak is.

A miniszteri megbízottat Fekete Péter követte, aki arról beszélt, hogy a Csoóri Programnak és a Páva programsorozatnak köszönhetően sokkal erősebb a mai fiatalok hajlama például a néptáncra vagy a táncházba járásra. Úgy fogalmazott, ez nagy boldogság számára, mivel a szakemberek hosszú évtizedes munkája most beérni látszik.

Pál István „Szalonna” azt mondta, amikor nem volt támogatása ennek a kultúrának, akkor is összekapaszkodtak és együtt folytatták. Most, amikor támogatás is párosul a „szív-lélek” mellé, látni, hogy pillanatok alatt alakulnak új csoportok. Majd szót ejtett arról is, hogy azok a szakmákat, amelyek lassan feledésbe merülnek, mint a cipész, ruhafestő vagy népi hangszerkészítő, újra elkezdték a fiatalok tanulni.

„Ez az, amitől a mi identitásunk a legerősebb, hogy van valamink, ami nincs másnak, és ez a népművészetünk, ez a kultúránk, ez a hagyományunk”

– mondta.

Végül, de nem utolsó sorban Csík János is megszólalt, aki kijelentette, minden generációnak szüksége van arra, hogy büszke lehessen erre. Hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a hagyományokat. A Kossuth-díjas zenész azt is elmondta, hogy a hagyományőrzés, illetve a népművészettel foglalkozás szerencsére a támogatott kategóriába tartozik.

(Borító: egerhirek.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/90186/pics/lead_800x600.jpg
hagyomány,Hírek,kultúra,Magyarország,néptánc,népzene,video
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?