Blogolj!

A fesztiválok építik a közösséget, identitást adnak

Dorogi László

A nagy zenei, illetve kulturális fesztiválok közösségépítő szerepére hívta fel a figyelmet Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kormánybiztosa a VeszprémFest sajtótájékoztatóján.

Fotó: Hora Gerda Csenge

Navracsics Tibor kiemelte, azon túl, hogy a VeszprémFesthez hasonló fesztiválokon a közönség világszínvonalú előadókat és előadásokat tekinthet meg, az élményen túl legalább ilyen fontos szerepe van a fesztiválok közösségépítő szerepének is. Mint a kormánybiztos fogalmazott,

a VeszprémFest évről évre egyre erőteljesebben járul hozzá a veszprémi identitáshoz, de a térség más fesztiváljai is fontos szerepet játszanak ebben.

"A fesztivál abból a szempontból is jelentős, hogy olyan eleme a közösségépítésnek, amely által jobbá válik egy kicsit a világ. Ezért is nagyon fontos, hogy az Európa kulturális fővárosa program felkészülése során a VeszprémFest, mint fesztivál, vagy éppen a térség más fesztiváljai, mint például a Kőfeszt - hogy a régió egyik másik végpontját említsem - részesülhessenek a felkészülés adta stabilitásban és perspektívában. Fontos, hogy évről évre építkezve egy hálózatot alkotva erősebb fesztiválokká váljanak, még magasabb színvonalú szórakozást tudjanak nyújtani, és ezáltal még erősebb közösséget varázsoljanak Veszprémből, illetve az egész régióból"

- mondta Navracsics Tibor.

A VeszprémFestet július 14. és 18 között rendezik meg és olyan neves előadók lépnek majd színpadra a fesztiválon, mint a Jazz+Az, Dido - aki első ízben ad Magyarországon önálló koncertet, ráadásul két különböző napon is meghallgathatja a közönség -, a Postmodern Jukebox, vagy éppen Juan Diego Flórez.

A tavaly nagy sikerrel debütáló Kőfeszt nagy lépés előtt áll, hiszen míg 2019-ben tejes egészében Kővágóörsön zajlottak a fesztivál programjai, addig idén több település csatlakozik. A szervezők már gőzerővel dolgoznak a 2020-as fesztivál programján, mint írják, ígérik, hogy megtartva a barátságos, családias hangulatot, a nyugalom fesztiválja még a tavalyinál is nagyobbat fog szólni.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/90706/pics/lead_800x600.jpg
fesztivál,Kőfeszt,Veszprém
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?