Blogolj!

Miért van szökőév, és mikor van szökőnap?

Azzal azért mindannyian tisztában vagyunk, hogy mikor van szökőév, ha viszont már azt kérdezik, hogy mikor van szökőnap, akkor sokan egyből tévesen a február 29-ét vágjuk rá, pedig ez a rossz válasz. Ezért most górcső alá vesszük a dolgokat mind a szökőévvel, mind a szökőnappal kapcsolatban.

A mai értelemben vett szökőév eredete egyidős az 1582 októberében bevezetett Gergely-­naptárral. Ekkor történt ugyanis, hogy XIII. Gergely pápa naptárreformot hajtott végre miután felismerte, hogy ha a Julián-naptár szerinti időszámítást vesszük alapul, akkor mintegy tíznapos késés mutatható ki a civil naptár és a csillagászati időszámítás között. Ebből kifolyólag a naptárreform egyik fő eleme a csillagászati időszámítás és a civil naptár közti különbségek hosszú távú összehangolása (mivel a csillagászati, úgynevezett tropikus év 5 óra 48 perc 46,08 másodperccel hosszabb a naptári évnél) volt.

Így tehát a reform legradikálisabb lépése az volt, hogy még abban az évben hozzáigazították az addigi évszázadok helytelen Julián-naptárát a csillagászati tényekből adódó helyes naptárszámításhoz, aminek az lett a következménye, hogy 1582 októberében 4-e után 15-e következett.

A naptárreform értelmében meghatározott időszakonként a második hónap végét egy szökőnappal toldották meg.

Természetesen hazánkba is eljutott a reformáció, még ha egy kicsit késve is: Magyarország 1587-ben fogadta el a Gergely-naptárt, melynek következtében 1587. október 21-e, szombat után november 1-je, vasárnap következett, ezzel pedig máris szinkronba került a legtöbb európai országgal. Ez a naptár meghatározott években a 28 napos február hónaphoz egy plusz napot ad, így az a szökőévben 29 napos lesz.

Na, de honnan is tudjuk, hogy melyek ezek a meghatározott évek? Az az igazság, hogy a helyzet elég bonyolult a Wikipédia így foglalja össze a dolgot:

Szökőévek a következők: minden néggyel osztható év, kivéve a százzal is oszthatókat. Szökőévek viszont a 400-al osztható évek. Vagyis a századfordulók évei közül csak azok szökőévek, amelyek 400-zal is oszthatók. Tehát szökőév 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020 és 2024. Nem szökőév 1700, 1800, 1900, 2100, 2200 és 2300. Viszont szökőévek a következő esztendők: 1600, 2000 és 2400. A Gergely-naptárban minden 400 évre 97 szökőév jut.

És amikor már azt hinnénk, hogy innentől csak egyszerűbbek lehetnek a dolgok még jön az a szökőnappal kapcsolatos tévhit is, miszerint az február 29-e, pedig ez nem igaz, ugyanis a szökőnap február 24. Akkor jön az újabb bonyodalom, amikor ennek a miértjére keressük a választ. Ez sem egyszerű, egyenesen Julius Ceasar koráig kell visszamennünk. A dolgok bonyolultságát pedig az adja, hogy a római naptárban egyszerűen visszafelé számoltak. Ez úgy kell érteni, hogy például hét nappal március idusa előtt az március 8., mivel március idusa március 15.

Erre pedig még az is rájön, hogy a rómaiak február 23-át megduplázták, ezért van az, hogy szökőévben február 24-én semmilyen névnapot nem tartunk. Tehát két 24-e volt, és 28 nap helyett 29 lett februárban. A logikát sajnos hiába is keresnénk, nem sokat találnánk. Egyébként ennek a megoldásnak „köszönhetően” több egyházi kalendáriumban is a február 29-ét tartják a szökőnapnak, persze helytelenül.  Már csak azért sem, mert a február szökőhónap jellege nem egy toldaléknap szimpla hozzáadását jelenti, nem így „telik” meg a hónap, hanem a 24. nap megduplázásával, amivel a hónap következő napjai eggyel előbbre lépnek a heti napok sorában.

Emiatt van az is, hogy Mátyás névnapja és az azt követő névnapok mind egy nappal eltolódnak, ezt hívják "Mátyás ugrásnak".

Ennek az az eredete, hogy a szekercével lefejezett Mátyás apostol napja a liturgikus naptár szerint február 24. Még egy népi időjóslás is kapcsolódik a naphoz: a hagyomány szerint ezen a napon Mátyás szekercével ront a jégnek és széttöri azt. Ha viszont nem talál jeget, akkor csinál (Mátyás ront, ha talál, ha nem talál, csinál).

Szökőévek esetén azonban Mátyás ugrik egy napot február 25-re. Így tehát a népi hagyomány alapján ezt nevezhetjük “Mátyás ugrásának”, február 24-e pedig szökőnapként látható a naptárban ezekben az években.

(Borító: montazsmagazin.hu, Fotó: cabe-2.blog.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/90832/pics/lead_800x600.jpg
szökőév,szökőnap,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?