Blogolj!

Meghalt Csukás István

A Kossuth-díjas költő, író, a Nemzet Művésze 83 éves volt.

A hírt az Új Színház közölte Facebook oldalán:

Búcsúzunk az ország mesemondójától, meghalt Csukás István!

Csukás István nevére mindenkinek felcsillant a szeme, legyen az gyermek vagy felnőtt: egyformán magával ragadott mindenkit a varázslatos mesevilág, amelyet ő szőtt körénk.
Nehéz felfogni, hogy nincs már közöttünk.

Magára hagyta mesefiguráit, akik történetein számos generáció nőtt fel.

Szerencsések vagyunk, akik ismerhettük, dolgozhattunk vele itt az Újszínházban. Csukás István mindig mosolygott, mindenkihez volt egy kedves szava és sohasem fogyott ki az ő semmihez sem fogható történeteiből.
Örömmel figyelte A Nagy Ho-ho-ho-horgász télen-nyáron című meséjéből születendő előadást. Fantasztikus élmény volt vele dolgozni.

Csukás István 83 évesen itt hagyott bennünket és kicsit mindannyian úgy érezzük, mintha árvábbak lennénk nélküle.
A meséibe kapaszkodunk, hiszen Süsü, a sárkány, Mirr-Murr kandúr kalandjai, Pom Pom meséi és természetesen a Nagy Ho-ho-ho-horgász örökre velünk marad, az életünk, gyermekkorunk részeként.

Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író 83 éves volt.

Fájdalommal búcsúzik tőle az Újszínház teljes társulata.

Talán kevesen tudják, de minden mesemondóját eleinte a zene érdekelte, hegedűművésznek készült, majd a Zeneakadémia diákja is lehetett volna, de helyette egy éles váltással a jogi egyetemre jelentkezett. Onnan ment át később a bölcsészkarra, de tanulmányait nem fejezte be. A költészet felé akkor vette az irányt, amikor a Magyar Rádió diákköltők részére meghirdetett pályázatán versével nyert. Irodalmi munkákból élt, majd újságíró lett, több lapnál is megfordult: a Munkaügyi minisztérium belső lapjánál, és a Néphadsereg című lapnál. Többek között ő volt alapítója a Fiatal Művész Klubjának, ami a hazai művészellenállás központjává nőtte ki magát.

1968-tól 1971-ig a Magyar Televíziónál dramaturgként dolgozott, majd a Hétmérföldes kamera gyerekhíradójának munkatársa lett. Ekkor kezdődött a gyereknek írt munkáinak gyarapodása, ugyanis 1978-tól 1985-ig a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője lett.

Gyerekregényei, mesekönyvei, verseskötetei folyamatosan jelentek meg itthon és külföldön egyaránt (közel 100 kötet). Mesefigurái klasszikusnak számítanak napjainkban, olyan figurákat teremtett meg mint Mirr-Murr, Pom Pom, Süsü a sárkány és ifjúsági filmjei közül a Keménykalap és krumpliorr című darab a leghíresebb.

1999-ben Kossuth-díjat vehetett át, majd 2011-ben Budapest díszpolgára lett. Ugyanebben az évben kapta meg a Prima Primissa-díjat, 2015-től a Magyar Írószövetség örökös tagja, 2016-ban a Magyar Érdemrend Középkeresztjét vehette át, 2017-től pedig a Nemzet Művésze.

Csukás István - Így lett hegedűművészből a legkedvesebb meseírónk

Minden egyes alkalommal, ahogy meghallom Csukás István nevét, lelki szemeim előtt felsejlik mosolygós, kerek arca és peckes bajusza. Olyan jóindulatot, kedvességet, melegséget áraszt, hogy nekem is mosolyogni támad kedvem. Rengeteg ajándékot kaptam tőle, hiszen meséivel bearanyozta a gyerekkoromat - és feltételezem, nem vagyok ezzel egyedül.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/90877/pics/lead_800x600.jpg
Csukás István,Gyász
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?