Blogolj!

Jordán Tamás lett a Nemzet Színésze

Jordán Tamást választották a nemzet színészévé a cím eddigi birtokosai - közölte a Nemzeti Színház.

A keddi tájékoztatás szerint Jordán Tamást a február elsején elhunyt Andorai Péter helyére választották meg a nemzet színészei csaknem egyórás tanácskozás után.

A nemzet színészei közül Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza személyesen is jelen volt a Nemzeti Színházban tartott megbeszélésen, Törőcsik Mari és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba

- írja a színház.

Azt is elárulták, hogy Jordán Tamásnak elsőként Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója gratulált telefonon.

Jordán Tamás az Egyetemi Színpadon - 1973

Fotó: wikipedia.org

A nemzet színésze címet egyszerre 12 művész viselheti, akik életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új színészt.

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet először 2000. augusztus 22-én adták át.

A nemzet színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Jordán Tamás 1943. január 15-én született Budapesten, 1977-től a Várszínház színésze, 1980-tól pedig a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagja lett, ahol olyan partnerei voltak, mint Bezerédi Zoltán, Básti Juli, Máté Gábor és Eperjes Károly. A társulat feloszlását követően Budapestre költözött feleségével, Lázár Katival, akivel 1991-ben megalapították a Merlin Színészképző Műhelyt. Rendezőként 1987-ben debütált, a Pécsi Nyári Színház keretében Móricz Úri Muri című művét állította színpadra a kaposvári társulat és a Baranyai Táncegyüttes közreműködésével.

Jordán Tamást a színház mellett a televízióban és a filmvásznon számos szerepben láthatták a nézők, rendezései az ország több színházában futottak nagy sikerrel. 1978-ban kapta meg a Jászai Mari-, 1996-ban a Kossuth-díjat, emellett kitüntették a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztjével, részesült Prima díjban, Jubileumi Prima Primissima díjban, illetve örökös tag a Halhatatlanok Társulatában.

A nemzet színésze jelenleg Bodrogi Gyula (2007-től), Haumann Péter (2010-től), Király Levente (2006-tól), Máthé Erzsi (2000-től), Tordy Géza (2008-tól), Törőcsik Mari (2000-től), Molnár Piroska (2011-től), Cserhalmi György (2014-től), Szacsvay László (2015-től), Csomós Mari (2017-től), Almási Éva (2016-tól) és Jordán Tamás.

(Forrás: MTI, deszkavizio.hu, Borító: muosz.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/90945/pics/lead_800x600.jpg
Díjak,Hírek,Jordán Tamás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?