Blogolj!

Megtalálták a türjei templom alapítójának sírhelyét - kezdődhet a helyreállítás

MTI/Varga György

A műemléki felújítás előtti régészeti munkálatokat Orha Zoltán régész vezetésével már 2018-ban elvégezte a zalaegerszegi Göcseji Múzeum, ám olyan leletekre bukkantak, melyre több forrásra és több időre volt szükség.

Az ásatást végzők a szentélyrekesztő előtt megtalálták a templomot alapító kegyúr, Türje nembeli Dénes sírhelyét. Továbbá feltártak egy eddig ismeretlen barokk kriptát, amelyben egyházi és világi személyek maradványaira leltek. Köztük az 1757-ben elhunyt Nolbek Rafael prépost csontjaira és koporsójának feliratos darabjára.

A közelgő rekonstrukció előtt sikerült rábukkanni a templomtoronyba vezető lépcső egykori belső ajtajára, a pillérek másfél, sőt csaknem háromméteres mélységbe nyúló bazalt alapjaira. A török korban erődítményként is szolgáló templomban valószínűleg helyben öntött, de soha ki nem lőtt puskagolyókat is találtak, de több középkori pénzérme, valamint bronzolvadék is előkerült, utóbbi egy tűzvész nyomán lezuhant és megolvadt harang maradványai lehettek.


Az ásatás befejeztével elkezdődhet a templom műemléki helyreállításra, amire 1 milliárd 670 millió forintot biztosít a kormány. A templom új padlózatot kap, elvégzik a szükséges szigetelési, gépészeti és villamossági munkálatokat, új orgona kerül a karzatra, s restaurálják Dorfmeister freskóit.

A templom rendbetétele mellett egy további 1,5 milliárd forint értékű projekt is zajlik a majorsági területen. A várhatóan megnövekvő turistaforgalom méltó fogadására látogatóközpontot alakítanak ki a templom mellett.

A tervek szerint a teljes felújítás 2021 karácsonyára fejeződik be, ekkor ünnepli ugyanis a premontrei rend 900 éves évfordulóját.

Címkék: templom
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/91071/pics/lead_800x600.jpg
templom
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?