Blogolj!

Elindult a Déryné program

Kultúra.hu / Csákvári Zsigmond

A "Színház mindenkinek" jelmondattal elindult a program célja hogy a minőségi kultúra ne csak a szűk elit kiváltsága legyen, hanem minden állampolgár hozzáférjen a minőségi előadásokhoz. A programra egymilliárd forintot szán a kormány.

A Déryné program négy alprogramjával széles körben szólítja meg a magyar színházi élet résztvevőit. A programra kőszínházak, független társulatok és befogadó intézmények is jelentkezhetnek. 

Az Országjárás nevű alprogramba bekerülő előadásokról kuratórium hoz döntést. Ifjúsági előadással, vígjátékkal, komédiával, drámával vagy tematikus nemzeti ünnephez kötődő előadásokkal is jelentkezhetnek a teátrumok. A program vezetői szeretnék, ha mielőbb kialakulna egy kb. 50 előadásból álló "repertoár", azaz kiajánlható produkció, amelyekből az első évben 300, a második évtől már 500-600 előadást szeretnének megtartani. 

A Barangoló alprogram pályakezdő fiatal csoportoknak, független művészeknek és művészi társulásoknak ad anyagi lehetőséget arra, szakmai mentorok segítségével létrehozzanak produkciókat. Minden évben előnyt élveznek majd a hiánypótló, 14-16 éves korosztálynak szóló ifjúsági, valamint a klasszikus magyar szerzők műveit feldolgozó előadások. A létrejövő alkotások belekerülhetnek majd az Országjáró alprogramba is.

Nyári vándorszínház elnevezésű alprogrammal elsősorban a kistelepüléseket, az első évben főként a már öt éve sikeresen működő Pajtaszínházi programban résztvevő településeket szeretnék megszólítani. A modul másik része a fesztiválok, táborok minőségi programkínálatának bővítését célozza.

A negyedik alprogram egy kis létszámú, saját társulat létrehozása, amely az első évben 1-2, következő évektől 3-5 bemutatót hoz majd létre, a magyar szerzők műveire helyezve a hangsúlyt.

További részletek és jelentkezés a Déryné program honlapján: deryneprogram.hu

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/91584/pics/lead_800x600.jpg
Nemzeti Színház,színház,Vidnyánszky Attila
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?