Blogolj!

Meghalt Albert Uderzo, az Asterix írója

Elhunyt Albert Uderzo, a híres francia képregénysorozat, az Asterix írója és rajzolója. Veje beszámolója szerint Uderzo neuilly-i otthonában hunyt el, halálának oka szívroham volt, nem a világban tomboló koronavírus-járvány.

Uderzo 1927. április 25-én született Párizsban élő olasz emigráns szülők gyermekeként. Már gyerekkorától kezdve rengeteget rajzolt, a II. világháború után leszerződött az Éditions du Chêne kiadóval. Ők adták ki első, humoros témájú könyvét Les Aventures de Clopinard címmel 1946-ban. A következő időszakban Uderzo rengeteget dolgozott, sorra jelentek meg vicces képregény-történetei különböző lapokban, az O.K. magazinnak pedig középkori témájú, fantasztikus történeteket rajzolt 

Az első Asterix-képregény 1959-ben jelent meg a Pilote nevű lapban, a karaktert pedig Uderzo együtt találta ki szerzőtársával, René Goscinnyvel. Az Asterix, a gall című képregényből 380 millió példányt adtak el, több mint 100 nyelvre fordították le, és több tévés és filmes feldolgozás is készült belőle.

Astérix óriási siker lett, a francia gyerekek azonnal beleszerettek a történetbe, amivel könnyű volt azonosulni, hiszen az elnyomott gyengébbek győzelméről szólt az idegen betolakodókkal szemben.

Az Asterix-képregények, melyeknek főszereplője az apró termetű, nagybajuszú gall harcos, a rómaiak uralta Galliában játszódnak, egy kis falu hőseiről szólnak, akik nem hajlandóak megadni magukat a hódítóknak.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/92275/pics/lead_800x600.jpeg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?