Blogolj!

Milliós értékű Van Gogh-festményt loptak el egy holland múzeumból

A műkincstolvajok gyorsan lecsaptak a koronavírus-járvány "kínálta lehetőségekre", ugyanis elloptak egy több millió eurót érő Vincent van Gogh-festményt egy, a járvány miatt bezárt hollandiai múzeumból.

Az Independent beszámolója szerint a holland mester Tavaszi kert című, 1884-ben festett képét hétfőre virradóra vitték el betörők az Amszterdamtól mintegy 30 kilométerre keletre, Laren városban található Singer Laren Múzeumból. Az intézménynél csak kölcsönben volt a vagyont érő festmény, egy időszaki kiállítás miatt kapták az ugyancsak hollandiai, groningeni múzeumtól.

Dühösek, döbbentek és szomorúak vagyunk” – mondta Evert van Os, a William és Anna Singer amerikai házaspár gyűjteményét őrző múzeum igazgatója a közzétett nyilatkozatában.

Úgy tudni, hogy a tolvajok hajnali negyed 4-kor hatoltak be a modern múzeumi épület üveg főbejáratát betörve. Természetesen megszólalt a riasztó is, azonban mire a rendőrök a helyszínre értek, a betörőknek, na meg persze a festménynek már hűlt helye sem volt. 

Érdekes, hogy a tolvajok csak ezt az egy festményt vitték el a lareni múzeumból. Holland médiajelentések 1 és 6 millió euró közé becsülték a nueneni paplak kertjét ábrázoló kép értékét.

A múzeum saját kollekciója egyébként főleg modernista, így neoimpresszionista, pointillista, expresszionista és kubista festők műveiből áll. Épp a bezárás előtt rendeztek holland művészeknek szentelt időszaki kiállítást  A lélek tükre címmel.

A hollandiai múzeumok március 12. óta tartanak zárva a járványveszély miatt.

(Borító: independent.co.uk, Fotó: twitter.com)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/92631/pics/lead_800x600.jpg
festmény,Hollandia,rablás,Vincent Van Gogh
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?