Blogolj!

Hagyomány és újítás - Melocco Miklós 85 éves

Ötven éves pályafutás, számtalan alkotás, megannyi díj és elismerés. Melocco Miklós neve egyet jelent a szobrászművészettel, megkerülhetetlen alakja a magyar alkotóknak, aki nemcsak értéket teremt, hanem újító szellemiségével óriási hatással is van az emberekre. Melocco Miklós 85 éves.

Igazi világpolgárként indult élete, ugyanis Rómában született magyar anyától és olasz apától, majd gyerekkorában egy ideig Berlinben is éltek. A család végül a fővárosi Stefánia útra költözött, ahol a lakásuk szomszédságában élő Ligeti Miklós szobrász tett rá nagy benyomást, Melocco Miklósnak lényegében ott pecsételődött meg sorsa.

Sötét ötvenes évek

Az ötvenes évek erősen rányomta bélyegét a Melocco-család életére, ugyanis édesapát - aki katolikus újságíróként 1947 és 1950 között az Új Ember című lap segédszerkesztője, a Pester Lloyd szerkesztője volt - 1950-ben elfogták és egy évvel később egy koncepciós perben halálra ítélték és kivégezték. Melocco Miklós gimnáziumi tanulmányait munka mellett fejezte be, és majd csak többszöri jelentkezés után tudta megkezdeni művészeti munkáit. Végül 1955 és 1961 között a budapesti Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol mestere Gyenes Tamás, Mikus Sándor és Pátzay Pál volt.

Egészen a nyolcvanas évekig Budapesten élt és dolgozott, 1990 óta a Magyar Képzőművészeti Főiskola, majd Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Fél évszázada a pályán

Melocco Miklós ötven éves pályafutása során számtalan technikával dolgozott, kisplasztikáktól kezdve a rajzokon át egészen a grandiózus kompozíciókig. Utóbbi alkotásai egyben a legismertebbek és leglátványosabbak is, melyek elsősorban köztereken találhatók, sokszínűek és sokfélék, hiszen portrék, emlékszobrok, díszítő jellegű kompozíciók, emlékművek, síremlékek és kútszobrok is színesítik palettáját.

Tradíció és megújulás

Alkotói jellegzetessége, hogy művei amellett, hogy valósághűek, a tradíciókat követik, ám ezt mindig megtöri valami újjal, ezáltal egyszerre követi és megújítja a hagyományokat, formanyelve friss és szuggesztív, tehát távol áll tőle a szokványos ábrázolásmód.

Elég csak rápillantanunk egy-egy alkotására:

E hatalmas életművet, az életművet éltető szellemiséget honorálja az a sok díj és elismerés, amely Melocco Miklós pályáját kíséri 1966-tól napjainkig: 1975-ben Munkácsy-díjjal, 1982-ben Érdemes Művész Díjjal, 1988-ban Kossuth-díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével, 1998-ban Magyar Örökség Díjjal, 2004-ben Prima Primissima Díjjal honorálták törekvéseit, 2014-ben a Nemzet Művésze lett, majd 2018-ban Corvin-lánccal tüntették ki.

(forrás, képek: mmakademia.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/92813/pics/lead_800x600.jpg
Melocco Miklós,szobrászat,születésnap
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?