Blogolj!

Magyar fotós karanténképei az elnéptelenedett Olaszoszágról

Különös, egyben szomorú képeket rögzített a számos nemzetközi elismeréssel is bíró hazai fotós, Radisics Milán. A fotóművész webkamerákon keresztül járta be Olaszországot és a kamerák segítségével készített képeket, majd utómunkával úgy dolgozta fel őket, hogy érzékeltessem azt a különleges sötétséget amelyet a kényszerszünet Olaszországra borított.

A fotós így vall a képekről:

"A koronavírus járvány elterjedésével Olaszországban, a hatóságok bejelentették az egész ország teljes lezárását és a lakosságot karantén alá helyezték. A korábban nyüzsgő városok, strandok, síparadicsomok most teljesen elnéptelenedtek. Róma, Velence, Padova és Firenze, csak néhány azok a népszerű városok közül, melyeknek világhírű terei már csak a magánynak állítanak emlékművet.

Róma, Trevi-kút

Most csupán néhány mozgó sziluett jelenik meg az évszázados díszleteket előtt: kutyát sétáltató férfi, pihenő sirály, a csendet dokumentáló fotós, kötelességét végző katonák, araszoló csendőrautó vagy éppen egy prédikáló pap. ...és sajnos nem kevés mentőautó. A népszerű, mindenki által ismert terek szereplők nélküli színpadi díszletté alakulnak.
Most, hogy a karantén miatt egyre többen otthon kell hogy maradjunk, egyedül a technológia teszi lehetővé az utazásokat. A webkamerák segítségével barangolhatunk a világ különböző tájain, és bepillanthatunk a pandémia sújtotta helyszínek hétköznapjaiba. Fotósként én ezt a technikai lehetőséget használtam fel. A pillanatra várva figyeltem a webkamerák képét, csak most a fényképezőgép gombja helyett a PrtScn billentyűt nyomtam a megfelelő időben.

Pisa

Míg korábban a késő éjszakában több órát kellett várnia egy fotósnak arra, hogy a város egy üres pillanatát megragadjon meg, most csúcsidőben is órákat kellett várnom a képernyő előtt, hogy egy-egy ember felbukkanjon a kamerák előtt."

A teljes sorozat itt tekinthető meg.

Róma

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/92796/pics/lead_800x600.jpg
fotó,koronavírus,Olaszország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?