Blogolj!

Elhunyt Wöller István a vizimalmok tudósa

Életének 91. évében elhunyt a magyarországi vizimalmok egyik legnagyobb ismerője az Örvényesi Műemlék Vízimalom gondnoka.

Wöller munkásságát 1969-ben a Veszprém megyei malmok tárgyi emlékeinek feltérképezésével kezdte. Nagy alapossággal végezte malomtörténeti gyűjtését és az anyag dokumentálását. Kezdettől fogva fontosnak tartotta a helyszínelést, így Vesprém megye valamennyi malmát bejárta, ahol ezerszámra készítette a fényképfelvételeket a molnárokról, adatközlőkről, gépekről, kisebb-nagyobb alkatrészekről.

Mérnöki pontosságú saját térképein rögzítette a terepbejárás során meglátogatott malmokat. Malomtörténeti fényképarchívuma és adattára ma egyedülálló az országban. Az eredeti (gyakran száz-kétszáz éves) iratanyagok (tervrajzok, működési engedélyek) a fényképekkel, a helyszíni feljegyzésekkel, a kicédulázott levéltári adatokkal. Több száz mázsányi ipartörténeti emléket, alkatrészt mentett meg a biztos pusztulástól. Neki köszönhető az őrvényesi és csopaki vízimalom megmentése, segítségével építették meg a Szentendrei Szabadtéri Múzeum bakonyi és Balaton-felvidéki tájegységének vízimalmát.

Wöller munkásságáért 1994-ben Műemlékvédelemért Emlékérmet 2009-ben Pro Comitatu díjat (Veszprém megye) kapott.

Dr.Balázs György, a Magyar Molinológiai Társaság elnöke, a Néprajzi Múzeum ny. igazgatóhelyettese így ír róla:

„..Vele a malmokat kutató szűk szakmai réteg legtermékenyebb szakembere ment el, aki 1969-ben kezdte el a Veszprém megyei malmok kutatását, terepmunkái során bejárta az egész megyét, felgyűjtötte a történeti adatokat, fényképezett, dokumentált mindent, ami a malmokkal kapcsolatban elé került. Megmentett több száz malomipari emléket, azokat közgyűjteményekbe juttatta. Írt könyveket, tanulmányokat a pápateszéri, csopaki, balatonfüredi, veszprém megyei malmokról, az Ő anyagának felhasználásával készült a kapolcsi malmokról szóló könyv is. Részese volt a nyírádi vízimalom múzeumba kerülésének (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre), a zalaszántói Kotsy-félevízimalom és a kapolcsi Falumalom megújításának. Szakmai gyűjteménye a Veszprémi Múzeumba és a gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdasági Eszköz-és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumába került.”

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/92923/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?