Blogolj!

Bővült a hungarikumok és a nemzeti értékek listája

Dorogi László

A csíksomlyói pünkösdi búcsú mellett a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás is hungarikumnak számít mostantól.

Fotó: Szabad Magyar Szó

Jubileumi, 25. ülését tartotta meg a Hungarikum Bizottság csütörtökön, hogy többek között újabb nemzeti értékek hungarikummá nyilvánítása mellett döntsön. Ahogy arról már beszámoltunk, a bizottság hungarikummá nyilvánította az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási ünnepét, a nemzeti összetartozás jelképét, a csíksomlyói pünkösdi búcsút és kegyhelyet, de a jövőben a gyűjteményt gazdagítja a klasszikus magyar szablyavívás hagyománya, a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás is.

A klasszikus magyar szablyavívás tulajdonképpen a magyar kardiskola alapja, így keresve sem találhatnánk "magyarabb" dolgot tőle, míg a gyűjteménybe szintén bekerülő tiszavirágzás egyedülálló természeti látványosságnak számít, a rövid életű kérészfaj látványos rajzása. Nagy István agrárminiszter a szőregi rózsatőt méltatva úgy fogalmazott, a növény fagytűrő képessége, hosszan tartó virágzási periódusa és sziromlevelei színjátékának intenzitása miatt is egyedülálló minőséget képvisel, és méltán ismert és elismert exportcikke Magyarországnak.

A Hungarikum Bizottság a Magyar Értéktárba vette a hajdúnánási szalmafeldolgozást mint tradicionális háziipari tevékenységet, az 1568-as vallásszabadság-törvényt, a Tavaszi emlékhadjáratot, az újfehértói fürtös meggyet, a beregi keresztszemes hímzést, az aracsi templomromot és az aracsi követ, a Kocs községben gyártott kocsit, illetve a balatonfüredi Anna-bált.

V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a Magyar Értéktár új elemeit méltatva elmondta, a magyar járműkultúra egyik legjelentősebb felfedezése, a "kocsi kocsi", egy olyan magyar eredetű megoldás, amely már 500 évvel ezelőtt is a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát növelte. Az aracsi templomrom és az aracsi kő kapcsán kiemelte, a 12. században épült templom romos állapotában is fenséges látványt nyújt, és a bácskai magyarság jelképévé és nemzeti zarándokhelyévé vált. A balatonfüredi Anna-bált méltatva hangsúlyozta, a minden évben az Anna-naphoz legközelebbi szombaton megrendezett bálok a 19. században az ország legelőkelőbb összejövetelei közé tartoztak. Az eseményen Magyarország legjelesebb művészei, politikusai, közéleti szereplői is részt vettek, de a mai napig kultúrtörténeti jelentőségű esemény.

A Hungarikumok Gyűjteménye jelenleg 75 értéket foglal magába, a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma pedig 175-re emelkedett.

Címkék: hungarikum
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/95182/pics/lead_800x600.jpg
hungarikum
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?