Blogolj!

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Fotó: Féner Tamás

Életének 72. évében kedden elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész, a Műcsarnok és a Varsói Magyar Kulturális Intézet egykori igazgatóhelyettese.

Jerger Krisztina 1948. szeptember 5-én született Budapesten, magyar apától és lengyel anyától.
    
A Varsói Tudományegyetemen végezte el a művészettörténet szakot, tanulmányai közben a világhírű Józef Szajna stúdiószínháza melletti galériában dolgozott. 1976-tól 2005-ig a Műcsarnok munkatársa, 1999 és 2001 között igazgatóhelyettese volt, de számtalan más magyar és külföldi kiállítóhelyen is rendezett tárlatokat, majd 2005 és 2010 között a Varsói Magyar Kulturális Intézben dolgozott igazgatóhelyettesként.

    
Jerger Krisztina 1981-ben és 1985-ben is Nívódíjat kapott, 1993-ban Ferenczy Noémi-díjban részesült. Legfontosabb kiállításai: Nicolas Schöffer, Székely Vera, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Megyik János, Bak Imre, Korniss Péter, El Kazovszkij életmű-kiállításai, a Tény-kép, a Magyar Fotográfia Története, a Dráma és tér című díszlet- és jelmezkiállítás, a Frissen festve és az Új szenzibilitás első tárlata, a Páva utcai Holo­kauszt Emlékközpont nyitókiállítása.

    
Jerger Krisztina évtizedekig részt vett szinte valamennyi lengyel-magyar vonatkozású képzőművészeti esemény rendezésében, a varsói Magyar Kulturális Intézet helyettes vezetőjeként sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatok építéséért. 2015-ben megkapta a Lengyel Köztársaságért Érdemrend lovagkeresztjét.

Jerger Krisztina néhány évvel ezelőtt így beszélt életéről:

Mostanában merem csak beismerni magamnak, milyen szerencsés ember vagyok. Kerek az életem. Mindig megtaláltak azok a kiállítások, amelyek aktualitásuk miatt sokakat foglalkoztattak. Örülök, hogy a művészekkel együtt, a művek segítségével örömet tudtam okozni a látogatóknak. Ha kiállításaim segítségével egy kicsit is feltöltődtek a művészet adta energiával, és a felszabadultság érzését is átélhették általuk, a munkám minden fáradságot megért.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/95455/pics/lead_800x600.jpg
Lengyelország,Szépművészeti Múzeum
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?