Blogolj!

Végső búcsút vettek Kő Páltól

A szobrászművészt családja, tanítványai, barátai és tisztelői búcsúztatták Hevesen.

A szertartáson tolmácsolták Orbán Viktor búcsúzó gondolatait:

Azok a fák tudnak magasra nőni, melyek erősen kapaszkodnak az anyaföldbe. Kő Pál mindvégig ragaszkodott az alföldi tanyavilághoz fűződő gyökereihez és ebből folyamatosan ihletet merítve lett a magyar szobrászművészet külföldön is elismert alkotója és iskolateremtő mestere. Emellett a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanáraként hosszú évtizedeken át oktatta a jövő szobrásznemzedékét, nagy gondot fordítva arra, hogy művészi hitvallását is átadja tanítványainak.

Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke a temetésen mondott beszédében elmondta, hogy a művész „azon kevés alkotók egyik volt, aki már tizenévesen remekművet alkotott és változatos életművet hagyott maga után”.

Kő Pál munkáiban szinte elmaradhatatlanul megfogalmazódó gondolat a kedvesség, a szeretet. A kritikaként beléjük csempészett elemek sohasem kegyetlenül groteszkek, ennek ellenére is megfogják és sokszor mosolyra késztetik a szemlélőt. Sikerének lelki titka van, tárgyához, modelljéhez mindig van köze. Olyan kegyetlen történeteket tudott - csak rá jellemzően - fába, kőbe faragni, mint a mohácsi vész. A magyar sors páratlan ábrázolója ő, akinek kisplasztikái is monumentálisak, alkotásaiból igazi hazaszeretet sugárzik. Nem csupán műveiben, de életében is színes és szeretetre méltó ember volt.

Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész, egyetemi tanár, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja életének 80. évében hunyt el június 7-én.

(borító: Mészáros János/MTI)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/96613/pics/lead_800x600.jpg
búcsúztatás,Hírek,Kő Pál,temetés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?