Blogolj!

Csődvédelmet kért a világ egyik leghíresebb cirkuszi társulata

Dorogi László

Komoly bajba került a Cirque du Soleil a koronavírus-járvány miatt: a legendás társulat csődvédelmet kért hétfőn, hogy újrastrukturálhassa adósságállományát.

Fotó: The Wrap

A Cirque du Soleil márciusban állította le előadásait a pandémia miatt, társulatának pedig majd minden tagját - egészen pontosan 95 százalékát, 4680 artistát és munkatársat - kényszerszabadságra küldte a rendkívüli helyzet miatt. Bár felmerült, hogy a kanadai Québec tartomány megvenné a montreali székhelyű cirkusz többségi tulajdonát, amennyiben a tulajdonosok úgy látják, az eladás mentheti meg a társulatot, de június 29-én csődvédelmet kértek és újrastrukturálnák az adósságállományukat.

A CNN hírcsatorna úgy tudja, a cirkusz adóssága majdnem eléri az egymilliárd dollárt, a kiadások csökkentése érdekében ezért nagyjából 3500 alkalmazottól váltak meg. A csődvédelmi eljárás ügyében kedden dönt a québeci fellebbviteli bíróság, a döntés megszületését követően pedig a cirkusz az Egyesült Államokban is csődvédelemért folyamodik majd.

A Cirque du Soleil szinte biztosan tulajdonost vált szeptemberben - jelenleg amerikai és kínai kézben van a társulat -, jelenleg több befektetői csoporttal is tárgyalnak. A tervek szerint a jövőben a most kirúgott emberek egy részét is visszavennék, amikor a pénzügyi helyzet ezt lehetővé teszi.

A társulat május végén kétszázmillió dolláros támogatást kapott a kanadai államtól, hogy átvészelje a koronavírus-járvány szülte nehéz helyzetet.

A Cirque du Soleilt Guy Laliberte még utcaművészként alapította Gilles Ste-Croix-val egy québeci kisvárosban, Daie-Saint-Paulban, azóta pedig milliárdos vagyonra tett szert a társulatnak köszönhetően. A vállalkozás nagy részét 2015-ben adta el 1,5 milliárd dollárért amerikai és kínai befektetőknek, idén februárban pedig a megmaradt tulajdonrészét is pénzzé tette, most viszont új befektetők segítségével vásárolná magát vissza a nehéz helyzetben lévő szórakoztatóipari vállalkozásba.

Címkék: cirkusz
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/97010/pics/lead_800x600.jpg
cirkusz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?