Blogolj!

Újra felfedezett, értékes Rubens-festményt árvereznek el Londonban

Lassan a kulturális élet is kezd visszarázódni a régi mederbe Nagy-Britanniában: a járvány okozta mélypontról rögtön egy izgalmas árverssel tér vissza a Sotheby's aukciósház, amely egy újra felfedezett, értékes Rubens-festményt árverez el Londonban július végén.

Az eddig vastag porréteg alatt rejtőző alkotásról az aukciósház szakértői állapították meg, hogy a flamand mester maga készítette. Az Egy hölgy portréja című festmény 2,5-3,5 millió fontot (970 millió – 1,3 milliárd forintot) érhet a Sotheby’s szerint. Anonimitását őrző jelenlegi tulajdonosa nagy haszonra tehet szert, mert ő az alkotást 2017-ben csupán 65 ezer fontért (25 millió forintért) vásárolta.

A kép sorsáról annyit tudni, hogy korábban 139 éven át egy család gyűjteményében volt a kép, melyről akkoriban úgy vélték, hogy bár Peter Paul Rubens (1577-1640) flamand festő műhelyéből származik, valószínűleg egy segédje festette a mester felügyelete mellett.

Ezt a feltételezést azonban az aukciósház szakértői megcáfolták miután sikerült megtisztítaniuk a meglehetősen piszkos festményt az évszázadok alatt keletkezett lerakódásoktól. Ekkor vált ugyanis láthatóvá ez a „meglehetősen csodálatos” Rubens-kép.

Andrew Fletcher, a Sotheby’s régi mesterek festményeire szakosodott részlegének vezetője szerint a valódiságát bizonyítja többek között az, hogy az alkotási folyamat során a festő többször hajtott végre változtatásokat. „Ez az egyik dolog, amely segít bizonyítani, hogy a kép eredeti, nem pedig szolgai másolat” – mondta.

Át van dolgozva a háttér, a nő vállait is utólag festették szélesebbre, kezénél is végrehajtott változtatásokat Rubens. A szakértők infravörös kamera segítségével fedezték fel az apró részleteket a képen.

Fletcher azt is elmondta, hogy a portrét 1902-ben még Rubens alkotásaként állították ki a londoni Royal Academyben. Ezt követően azonban valamiért feledésbe merült a festmény eredete.

(Borító: Victoria Jones)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/97338/pics/lead_800x600.jpg
árverés,festmény,Hírek,London
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?