Blogolj!

Visszanyeri eredeti formáját a Notre-Dame

 

A tetőszerkezet és a huszártorony újjáépítése a legsarkalatosabb pont.

Eldőlni látszik a kérdés, miszerint eredeti formájában „tér vissza” a Notre-Dame, amelynek huszártornya és tetőszerkezete még tavaly áprilisban rongálódott meg súlyosan egy tűzvész következtében.

Bár a huszártorony nem lesz teljesen ugyanolyan, mint volt, de szellemében olyan lesz – mondta Roselyne Bachelot új francia kulturális miniszter.

A leomlott huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották. Az újjáépítők két táborra szakadtak: az „ortodoxok” azt követelik, hogy a 19. században helyreállított műemlék azonos mása épüljön fel a Viollet-le-Duc által tervezett huszártoronnyal.

Ehhez a táborhoz tartozik a székesegyház főépítésze, Philippe Villeneuve is. A „modernisták” – köztük maga Emmanuel Macron köztársasági elnök is – viszont újító kézzel nyúlnának az épülethez, rajta hagyva a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát. Kérdés, hogy ez egy ilyen emblematikus épületnél jó ötlet lenne-e.

Címkék: Hírek, Notre-Dame
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/97493/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,Notre-Dame
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?