Blogolj!

Juhász Zsolt: „Farmernadrágban is lehet modernül megélni a múltunkat”

A kedvező járványügyi helyzetnek köszönhetően egyre több rendezvényt szerveznek újra országszerte. A többhónapos kiesés természetesen sok kulturális programot és formációt is érintett, ilyen volt a Duna Művészegyüttes is. Juhász Zsolttal, a társulat művészeti vezetőjével az „újrakezdésről”, tervekről, álomelőadásokról és a jövő generációjának oktatásáról beszélgettünk. Blogstar-interjú.

Salgó Zita

A szigorítások lazulásával megint beindult a társulat élete, nyáron számos programot terveznek, viszont az elmúlt hónapokban közel ötven előadásuk maradt el. Ez hatalmas szám. Hogyan tudják ezeket most bepótolni, illetve milyen átszervezést igényelt ez a következő időszakra nézve?

A tavasz folyamán valóban majdnem félszáz előadásunk lett volna, ráadásul ebből az egyik a Trianon századik évfordulójára készült nagybemutató, Gyertyaláng címmel. Ezzel határon belül és kívül turnéztunk volna. Emellett az év elején elindítottunk egy rendhagyó néprajzi óra sorozatot, aminek az a küldetése, hogy elsősorban

általános és középiskolások között népszerűsítsük a magyar néptáncot felhívva a figyelmüket arra, hogy ez nem egy ciki dolog, farmernadrágban is lehet modernül megélni a múltunkat, az identitásunkat komolyan meghatározó kultúránkat.

A minisztériumtól szerencsére kaptunk ehhez támogatást, éppen ezért a nyár folyamán igyekszünk ezeket az órákat úgy bepótolni, hogy különböző gyerektáborokba és kisebb településekre megyünk el. Ha nem is mind az ötvenet, de mintegy harminc-negyven előadást meg tudunk tartani a következő szűk másfél hónapban.

Van valami bevált praktika arra, hogy a gyerekekben is kialakuljon a nemzeti kulturális érdeklődés?

A táncosok is nagyon élvezik a gyerekekkel közös munkát, amihez az is hozzájárul, hogy ezek az órák nem nagyszínpadon, nem nagy művelődési házakban, hanem kisebb helyeken, akár tornatermekben zajlanak, így sokkal közvetlenebb kapcsolat alakul ki, ami elképesztő élmény. És az is

kiderült, hogy a gyerekek sokkal többet tudnak a folklórról, a népművészetünkről, mint ahogy az elején gondoltuk.

A tradíciók népszerűsítése a fiatalok között tehát már nem csupán cél, hanem szerencsére egy nagyon jól működő folyamat. De ha már célokról van szó: az Ön személyes vágyaiban szerepel-e olyan álommunka, előadás, amit még mindenképp megvalósítana?

Pontosan két évvel ezelőtt a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében volt egy Szerelmünk, Kalotaszeg című előadásunk a Művészetek Palotájában, ami hatalmas siker volt. Olyannyira, hogy tavaly a MüPával meg is egyeztünk egy folytatásban, amivel a Mezőséget szeretnénk megcélozni. Az utóbbi években ez az előadás a nagy álom, aminek a munkacíme Szépséges Mezőség. Ennek jövőre lett volna a bemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, de mivel a vírus miatt az idei fesztivál csúszik egy évet, a mezőségi műsor is eltolódik sajnos. De ez nem befolyásolja azt, hogy nagyon készülünk rá. Természetesen a Gyertyaláng is kiemelten fontos - reméljük, hogy minden jól megy és október második felében megtarthatjuk a bemutatót.

Reméljük, nem kerül rá sor, de ha esetleg megint szigorítások lépnek életbe az országban, akkor van valamiféle B-terve a társulatnak? Esetleg még tudatosabban élni az online tér adta lehetőségekkel, hasonlóképp, mint tavasszal?

A karantén egyik pozitív hozadéka az volt, hogy kiderült: a táncosaimban rengeteg kreativitás van. Létrehoztunk egy Táncba hívunk otthon című online sorozatot, ami lényegében a virtuális formája volt a néprajzi óráknak. Minden táncos kollégámat megkértem, hogy lehetőség szerint készítsen home office egy kis oktatóvideót, amiknek nagyon nagy sikere lett.

Ekkor jöttünk rá arra, hogy ezt folytatni kell, erősíteni kell az online jelenlétünket, karantén ide vagy oda.

Nekünk egyébként szerencsénk is van, mert lehetőségünk volt otthoni munkavégzésre, amit kihasználtunk: minden reggel online tréninget tartottunk és a napi feladatokat emailben kapták meg tőlem a kollegák. Ez működött, és ha esetleg úgy alakul, hogy megint erre kerülne a sor, akkor sem fogunk leállni, ugyanúgy fogunk dolgozni.

Ezek szerint a csapatmunkára nem volt rossz hatással a kihagyás.

A távollét sokszor erősít kapcsolatokon, ez a mi esetünkben is így volt.

Le se tudom írni azt az eufórikus hangulatot, amikor június közepén először mentünk be a próbaterembe.

Annyira örültünk egymásnak, hogy ember nem lett volna, aki akkor betartatja a társulattal a másfél méteres távolságot. Ezek után nem is volt kérdés, hogy mekkora energiával vetettük bele magunkat újra a munkába, első körben a technikai alapozásba. Arra számítottam, hogy több hónap után ez nehezen fog menni, de kiderült, hogy az online tréningeknek és a szorgalmuknak köszönhetően mindenki meglepően jó formában volt, így egy héttel később már teljes értékűen lehetett próbálni.

Az országban működik a Magyar Állami Népi Együttes, a Nemzeti Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes. Egy laikus számára mit mondana, miért válassza a társulatának előadásait, miben különbözik a többi formációtól?

A családias hangulat mindenképp meghatározó nálunk. A szakmában is ez az általános vélemény, hogy nagyon összetartó csapatot alkotunk.

Ez persze az együttes létszámából is adódik, hiszen az említett két társulattal szemben mi jóval kevesebben vagyunk. Míg a Magyar Állami Népi Együttesben 20-24 pár van, a Nemzeti Táncegyüttesben is szintén nagyjából ötvenfős a tánckar, addig nálunk összesen 24 főről beszélhetünk. Kis társulat vagyunk, ahol adja magát, hogy összetartóbb a csapat.

Azt nem tudom megmondani, hogy a szakmai vezetés milyen irányvonalat mutat a másik két társulat esetében, bár remélem, hogy a mi munkánk is segít a sikerek elérésében. Próbálom úgy vezetni az együttest, hogy a családias légkör megmaradjon, ne gályamunkának fogják fel a próbatermi közeget, hanem jókedv és jókedv, szeretet és az egymás iránt érzett tisztelet uralkodjon. Ami a színpadon is visszaköszön.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/97929/pics/lead_800x600.jpg
Duna Művészegyüttes,Interjúk,Juhász Zsolt,koreográfia,néptánc
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?