Blogolj!

Nemzeti emlékhelyet hoznak létre az egykori recski kényszermunkatábor helyszínén

70 évvel ezelőtt hozták létre a mátrai község melletti kőbánya közelében három éven keresztül működő kényszermunkatábort. A helyszínen most nemzeti emlékhelyet hoznak létre, amiről  Erről a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke és egyik tagja beszélt az M1 aktuális csatornán.

A recski munkatábor a diktatúra, az erőszak szimbóluma, ahol válogatott kegyetlenséggel bántak a rabokkal és emberi mivoltukban alázták meg őket. Gyakran úgy emelték ki a társadalomból az oda internáltakat, hogy a családjuk mit sem tudott róla. Recsk egy hazugságon alapuló rendszer csomópontja volt

– mondta Földváryné Kiss Réka történész, a NEB elnöke

Bank Barbara, történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja arról beszélt, bárki bekerülhetett a táborba, nem nagyon kellett ahhoz semmi, se kihallgatás, se ítélet. Nincsenek is pontos adatok, 1800-2000 körüli lehetett a tábor létszáma. Hivatalosan 4500 főt akartak dolgoztatni a kőbányában, de a vízellátás mindössze 1200-1300 emberre volt elegendő. Arról sincs pontos adat, hányan haltak meg a táborban, ugyanakkor a megmenekültektől tudható, hogy nem az eddig ismert 30, hanem 120-150 volt az áldozatok száma.

A tábor felszámolása után nagyon gyorsan elkezdték selejtezni a még fellelhető dokumentumokat, nagyon kevés irat áll ma rendelkezésre. Az, hogy a rendszerváltás előtt bekerülhetett a recski kényszermunkatábor a köztudatba, a kádári rendszer erkölcsi szétporlasztásában is közrejátszott.

Az emlékhellyel nemcsak Recsknek, de vele a kor többi kényszermunkatáborának is emléket kívánnak állítani.

 

Címkék: Hírek, történelem
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/97919/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?