Blogolj!

Online, élő könyvbemutató - Szomjas György filmrendezővel

A már több mint negyven éve a pályán lévő Szomjas György filmrendező nevét még az is ismeri, aki nem kimondottan jártas a régebbi magyar filmek terén, hiszen munkássága megkerülhetetlen a hazai filmes szcénában.

Ez pedig annak köszönhető, hogy olyan filmek köthetők a nevéhez, mint a Talpuk alatt fütyül a szél, Kopaszkutya, Könnyű testi sértés, Falfúró, Roncsfilm vagy A Nap utcai fiúk. Ezúttal azonban nem kimondottan rendezői munkássága kapcsán érdem odafigyelni, ugyanis Kopaszkutya és a többi címmel kiadott egy filmnovellás kötetet, melynek július 23., csütörtök 17 órakor a Kossuth Kiadó Facebook-oldalán lesz az online, élő könyvbemutatója.

Örömmel mondhatom, hogy ezek közül (Talpuk alatt fütyül a szél, Kopaszkutya, Könnyű testi sértés, Falfúró, Roncsfilm, A Nap utcai fiúk - a szerk.) több kultuszfilmnek bizonyult, tehát a novellák is számíthatnak érdeklődésre. A filmírás folyamatából következően a novellákból és a forgatókönyv-változatokból néha tucatnyi készül. Most ezek közül válogattam ki a legalkalmasabbnak tűnőket. Az eredeti anyagban csak minimális húzást végeztem, mást nem változtattam. Szerintem ezekben a novellákban az az érdekes, hogy irodalmilag sajátos formát képviselnek, utalnak a később elkészült filmekre, de nem teljesen azonosak azokkal.

- jellemezte Szomjas György a kötetet, melyet látványos fotó- és plakátanyag illusztrál, valamint Bikácsy Gergely tanulmánya és Jávorszky Béla Szilárd kort idéző írása kísérik.

(Borító: Kossuth Kiadó - Facebook)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/98061/pics/lead_800x600.jpg
film,Könyvbemutató,Kopaszkutya és a többi,Szomjas György
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?