Blogolj!

Balett: elhunyt Fodor Antal táncművész, koreográfus

Kálovics Tibor

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Fodor Antal táncművész, koreográfus, a Magyar Táncművészeti Egyetem professor emeritusa, a Magyar Állami Operaház egykori balettigazgatója - tudatta az egyetem kedden.

Fotó: MTVA archívum

Az Erkel-díjjal kitüntetett művész az  Állami Balett Intézetben és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végezte tanulmányait, ahol később Doctor of Liberal Arts címet szerzett. Táncművészi diplomájának megszerzését követően 1959-ben a Pécsi Baletthez szerződött, majd 1969-ben a budapesti Operaház koreográfusa lett. Negyedszázadon keresztül dolgozott az intézményben: volt művészeti vezető, az intézmény főigazgatójának tanácsadója  valamint balettigazgató is.

Koreográfusként a szimfonikus balettek emelkedtek ki a munkásságából, amelyekkel új műfajt honosított meg a hazai táncművészetben a realista típusú, cselekményes művekkel szemben. Művészetével a nyugati alkotások befogadásában is szerepet játszott az Operaházban. Olyan műveket vitt színpadra, mint Bach E-dúr hegedűversenye illetve Vivaldi Ballo concertante című darabja. Az utóbbiból film is készült és több, mint harminc országban mutatták be a televízióban. Világsikert ért el a Próba című művel (Bach-Presser), amelyet több, mint ezer alkalommal játszottak Európa országaiban, de az Egyesült Államokban és Indiában is bemutatták. Fodor Antal számára küldetés volt, hogy a magyar táncművészetet összekapcsolja a kortárs magyar zenével és így művei többségét magyar zeneszerzőkkel együttműködve alkotta meg. 

Dolgozott többek között Németországban, Olaszországban, Ausztriában, Spanyolországban, Lengyelországban, Svájcban is, mint koreográfus rendsezőn, de a neves sevillai, siracusai, xanteni fesztiválokon is közreműködött. Évekig tanított Színház- és Filmművészeti Egyetemen táncot, zenés mesterséget és koreográfiát, valamint osztályfőnök volt a korográfus-képzésen. Szervezésében jött létre a Magyar Táncművészeti Egyetemen a Koreográfus- és Táncpedagógusképző Intézetet, amelynek ő volt az első igazgatója. A koreográfusképzés során olyan művészek szerezték meg a diplomát, mint Bozsik Yvette, Duda Éva vagy Mucsi János. Közreműködött a Művészképző Intézetben a moderntánc szakirány megszervezésében és beindításában, valamint 1997 óta tanított a Magyar Táncművészeti Egyetemen. Tagja volt Magyar Táncművészeti Egyetem Tudományos Tanácsának.

A 69 éves korában elhunyt művész évtizedekig volt elnökségi tagja  a Magyar Táncművészek Szövetségének, volt a a Magyar Koreográfusok Társaságának elnöke valamint a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Világszövetségének ügyvezető elnöke is.  Pályafutása során a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjét, az Erkel-díjat, a Magyar Művészetért-díjat és a Magyar Táncművészek Szövetségének Életmű-díját is megkapta többek között. 

Címkék: balett, tánc
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/98364/pics/lead_800x600.jpg
balett,tánc
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?