Blogolj!

Sára Sándor, a káli csoda tolmácsolója

Sára Sándor az operatőr. A rendező. A táj lírájának tolmácsolója. A pillanatok megörökítője. Költő, aki egy kattintásba tud sűríteni hangulatot, érzéseket, kimondatlan gondolatokat.

Fotó: Kulcsár István

Ilyen és ehhez hasonló címszavak peregtek le a fejemben, amikor megláttam a köveskáli Sára Sándor emlékkiállításon a mester munkáit. Valószínűleg ez nem véletlen, hiszen Sára lírai énjét, stílusát már hosszú évtizedek óta ismerjük akár filmekről, akár fotókról legyen szó.

Képei színes-szagos idő- és térutazások, nagybetűs élmények, amik a Káli-medence szépségén kívül a nyugalmat, a pörgésből való kiszakadást, a meghittséget és a természet letaglózó erejét mutatják be egyszerre. Sára persze tudta miről „beszél” képein keresztül, hiszen jól ismerte a káli csodát: ott élt, alkotott és örökítette meg többek között ezeket a pillanatokat is.

És talán már mi is tudjuk, mit érezhetett, amikor a dombok lankáit, vagy egy magányos fát meglátva fényképezőgéphez nyúlt. A Kőfeszt is ezt az atmoszférát adta át már második éve, csak nem gépen keresztül. Nem egy-egy megállított pillanatot adott, hanem élményeket, nyugalmat, leírhatatlan mezítlábas, naplementés hangulatot, ami által a káli csodához közelebb lehet kerülni. Sára Sándor képeit nézve pedig már mi is jobban tudjuk, hogy „mire gondolhatott a költő”. Mert ezt bizony nem érteni kell, hanem érezni és megtapasztalni.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/99584/pics/lead_800x600.jpg
fotó,kiállítás,Kőfeszt,Kőfeszt 2020,Sára Sándor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?