Blogolj!

Ha a kövek mesélni tudnának…

A Káli-medencét nem véletlenül hívják a magyar Toszkánának is. Aki már járt ott, az biztos, hogy a szívébe zárta, hiszen kit ne érintene meg az a hangulat, amit az a csodálatos természetes ékszerdoboz ad. A távolról figyelő Balaton, a méltóságteljes Badacsony, a lankák, a mezőn pihenő szürkemarhák olyan nyugalmat árasztanak, hogy egykönnyen senki nem felejti el az élményt. De a Káli-medence nem csupán a természet szépségét adja nekünk, hanem szó szerint körülveszi a történelem is.

A káli kövekről, a kőtengerről már bizonyára sokan hallottak, de túrázás közben nemcsak „egyszerű kövekkel” találkozhat a lelkes kiránduló, hanem bizony a történelem köveivel is. Talán kevesen tudják, de a Káli-medence számos Árpád-kori romot őriz, amik történetéről többet is megtudhattunk a Kőfeszten Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet munkatársának előadása során. És mivel Makoldi nem csupán előadó, hanem egy láthatóan lelkes régész, így a rendhagyó mindszentkállai történelemórája sem az unalmas adatokról szólt, hanem egyfajta időutazást idézett elő.

Fotó: Kulcsár István

A többszáz éves időutazás pedig feltárta előttünk a múltat, megtudtuk többek között, hogy Bulcsú vezér egykori szálláshelye épp az alig párszáz lakosú Mindszentkállán volt, ahol nem mellesleg két templomrom a mai napig megtalálható, hogy a szomszédos Szentbékkállán lovassír volt egykoron, a híres kőtengeren pedig most is jól látható középkori kardnyomok „díszelegnek” mint afféle múltbéli ujjlenyomatok.

A rendhagyó történelemóra megmutatta azt, hogy mennyivel több érték, történet és akár titok vesz körbe minket, mint ahogy mi azt elsőre gondolnánk. Mert miközben akár a Kőfeszten sietünk egyik koncertről a másikra, vagy csak túrázunk egyet a Káli-medencében, addig bele sem gondolunk, hogy a múlt a lábunk előtt hever. Ennek a csodás ékszerdoboznak a híres és kevésbé híres kövei pedig sok titkot rejtenek, viszont ha figyelünk rájuk, akkor még többet megtudhatunk magunkról és a történelmünkről.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/99843/pics/lead_800x600.jpg
előadás,Kőfeszt,Kőfeszt 2020,Magyarságkutató Intézet,régészet,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?