Blogolj!

Shakespeare utolsó drámájának egy ritka kiadását találták meg Spanyolországban

A Két nemes rokon című darabot a drámaíró 1634-ben írta John Fletcherrel, a King’s Men színház egyik szerzőjével.

Az igazi ritkaságra John Stone kutató talált rá az egykori madridi Skót Katolikus Kollégium könyvtárában. A 17. században a madridi szeminárium fontos tárháza volt az angol nyelvű irodalomnak a spanyol értelmiség számára. A Két nemes rokon című darab egy olyan kötetben szerepelt, amely számos, 1630 és 1635 között kinyomtatott angol nyelvű drámát tartalmazott.

A Két nemes rokon valószínűleg Shakespeare utolsó darabja volt, mielőtt visszavonult Startford-on-Avonba, ahol 1616-ban, 52 évesen elhunyt.

A történet szerint két nemes ifjú egy csatában fogságba esik, és börtönük ablakából meglátnak egy gyönyörű nőt, akibe mindketten beleszeretnek. A legjobb barátokból egycsapásra féltékeny riválisokká válnak.

Stone szerint a kötet darabjait 1635 táján egy angol vagy skót utazó szerezhette be, aki magával akarta vinni az eredetileg Londonban megjelent színműveket Madridba.

A brit színműveket az 1630-as években már egyre többen sorolták az elit kultúrához. Ez a kis skót közösség lehetett a legkomolyabb intellektuális híd a spanyol és angol nyelvű világ között

 - fűzte hozzá.

Az egyházi cenzúra miatt az angol nyelvű könyvek nagyon ritkák voltak Spanyolországban a 17. és 18. században, de a skót kollégiumnak különleges felhatalmazása volt a könyvek korlátlan beszerzésére.

Címkék: irodalom
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/100421/pics/lead_800x600.jpg
irodalom
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?