Blogolj!

Meghalt dr. Patay Pál, a Magyar Nemzeti Múzeum legidősebb munkatársa

Életének 106. évében, 2020. október 4-én vasárnap elhunyt a Magyar Nemzeti Múzeum legidősebb munkatársa, dr. Patay Pál nyugalmazott régész-főmuzeológus - közölte az intézmény.

Patay Pál 1914. december 8-án egy jómódú földbirtokos családban született. 1935-ben, a debreceni Magyar Királyi Mezőgazdasági Akadémián (a mai Debreceni Agrártudományi Egyetem elődjén) szerzett mezőgazdász oklevelet, közben párhuzamosan a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen (ma ELTE) ősrégészet tanszékén is tanult, ahol 1939-ben doktorált.

A szakembernek páratlanul hosszú és színes életpálya adatott meg, idén tavasszal kapta meg zafírdiplomáját, ami nem mellesleg az ELTE történetében az első eset volt, hogy valakit oklevele megszerzésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából köszönthettek.

A Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott régész-főmuzeológusának szakterülete az őskor kutatása volt, de pályája során a régészet és ipartörténet szinte minden korszakának megismerését gazdagította.

Számtalan ásatás és leletfeldolgozás kötődik a nevéhez. Néhány a legfontosabbak közül: Korlát (őskőkori és újkőkori kőeszköz-készítő műhelytelep), Fényeslitke (rézkori temető); Tiszavalk-Kenderföld (rézkori telep és temető); Tiszavalk-Tetes (rézkori telep és temető); Tiszalúc-Sarkad (rézkori telep). Poroszló-Aponhát (újkőkori és bronzkori telep); Mátraszőlős (késő vaskori kelta temető); Alsótelekes (kora vaskori szkíta temető) - írja a Magyar Nemzeti Múzeum.

Az ásatásokon kívül kiemelkedő a szarmata kori Csörsz-árok (Ördög-árok) nyomvonalának azonosításában és térképezésében végzett terepmunkája és a magyarországi történeti értékű harangok összegyűjtése, tudományos dokumentálása tárgyában végzett kutatásai.

Páratlanul hosszú életpályája során számtalan elismerésben részesült: 1943-ban, alig huszonnyolc évesen a kiemelkedő tudományos eredményeket felmutató régészeknek járó Kuzsinszky Bálint-emlékéremmel díjazták, amit mások m ellett a Szocialista Kultúráért (1960), a Móra Ferenc- (1970) és Rómer Flóris-emlékérem (1978), a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2014), a Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2014), illetve a barlangtani kutatásokért járó Kadić Ottokár-díj (2015) követett.

(Borító: mnm.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/101018/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,Hírek,Patay Pál,régészet
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?