Blogolj!

Ady Endre: A Sion-hegy alatt

2016.03.05.
Literatúra
Borzolt, fehér Isten-szakállal,Tépetten, fázva fújt, szaladtAz én Uram, a rég feledett,Nyirkos, vak, őszi hajnalon,Valahol Sion-hegy alatt.
Egy nagy harang volt a kabátja,Piros betükkel foltozott,Bús és kopott volt az öreg Úr,Paskolta, verte a ködöt,Rórátéra …
Címkék: Múltidéző

5. Nemzetközi Textilművészeti Triennále – Budapest

2016.02.27.
Alma
A több évtizedes múlttal rendelkező nemzetközi textilművészeti kiállítás Szombathely után február 23. és március 27. között Budapesten látható, a Vigadó Galériában. A nemzetközileg is különlegesnek számító, 18 országból 168 művész 202 alkotását felvonultató kiállítás teljes anyaga a Magyar Művészeti Akadémiának köszönhetően először kerül bemutatásra Budapesten, a Pesti Vigadó emeleti kiállítótereiben.
Címkék: Hírek

Steve McCurry fotói a Műcsarnokban

2016.02.27.
Alma
A XX. század legtöbbet publikált felvétele, Sarbat Gula 30 évvel ezelőtti portréja is látható Budapesten: az afgán lány fotójával világhírűvé vált amerikai fotós, Steve McCurry legendás képei 2016. február 25-től április 3-ig nézhetők meg a Műcsarnok Kamaratermében.
Címkék: Hírek

Te Deum – Olasz Ferenc életmű-kiállítása

2016.02.27.
Alma
Olasz Ferenc: Krisztus (Zala megye)

2016. február 27. és április 10. között látható a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának, Olasz Ferenc fotográfus életmű-kiállítása a Vigadó Galériában. A kiállítás Olasz Ferenc számtalan szakrális témájú fotójából – Kárpát-medencei templomok, útszéli és temetői fejfák és kőkeresztek, pléhkrisztusok, alsópáhoki portrék – könyveiből és több mint száz televíziós-filmes munkájából válogat.
Címkék: Hírek

Gyóni Géza: Csak egy éjszakára...

2016.02.27.
Literatúra
Csak egy éjszakára küldjétek el őket; A pártoskodókat, a vitézkedőket. Csak egy éjszakára: Akik fent hirdetik, hogy – mi nem felejtünk, Mikor a halálgép muzsikál felettünk; Mikor láthatatlan magja kél a ködnek, S gyilkos ólom-fecskék szanaszét röpködnek,
Csak egy …
Címkék: Múltidéző

Móra Ferenc: Hogyan tanultam meg olvasni? (részlet)

2016.02.20.
Literatúra
(…)Például ebben a percben is, amikor édesanyám nyugtalankodva nézett rám, meghallottam, hogy a macskabagoly elnyávogja magát kint a tetőn, és mindjárt tudtam is, hogy mi baja van a szegény macskabagolynak.
Az a baja volt, hogy leejtette a pápaszemét, és azért sírt, mert nem …
Címkék: Múltidéző

Balassi Bálint

2016.02.13.
Literatúra
Ez világ sem kell már nekem Nálad nélkül, szép szerelmem, Ki állasz most énmellettem, Egészséggel, édes lelkem?
Én bús szívem vidámsága, Lelkem édes kévánsága, Te vagy minden boldogsága, Véled isten áldomása.
Én drágalátos palotám, Jóillatú piros rózsám, Gyönyerő …
Címkék: Múltidéző

KOSZTOLÁNYI DEZSŐ

2016.02.06.
Literatúra
Van már kenyerem, borom is van, Van gyermekem és feleségem. Szivem minek is szomorítsam? Van mindig elég eleségem. Van kertem, a kertre rogyó fák Suttogva hajolnak utamra, És benn a dió, mogyoró, mák Terhétöl öregbül a kamra. Van egyszerü, jó takaróm is, Telefonom, úti …
Címkék: Múltidéző

KOSZTOLÁNYI DEZSŐ

2016.01.30.
Literatúra
Mostan színes tintákról álmodom.
Legszebb a sárga. Sok-sok levelete tintával írnék egy kisleánynak,egy kisleánynak, akit szeretek.Krikszkrakszokat, japán betűket írnék,s egy kacskaringós, kedves madarat.És akarok még sok másszínű tintát,bronzot, ezüstöt, zöldet, aranyat,és …
Címkék: Múltidéző

Kölcsey Ferenc: Hymnus, a' Magyar nép zivataros századaiból

2016.01.23.
Literatúra
Isten áld meg a' MagyartJó kedvvel, bőséggel,Nyújts feléje védő kart,Ha küzd ellenséggel;Bal sors a' kit régen tép,Hozz rá víg esztendőt,Megbünhödte már e' népA' múltat 's jövendőt!
Őseinket felhozádKarpat szent bérczére,Általad nyert szép hazátBendegúznak vére.'S …
Címkék: Múltidéző

Ezeket a cikkeket olvastad már?