Blogolj!

Jó hír a fesztiválszervezőknek: már lehet pályázni a könnyűzenei fesztiválok támogatására

2020.09.10.
Megjelent az a 700 millió forintos keretösszegű pályázat, amely a koronavírus-járvány miatt elmaradt, vagy jelentősen csökkentett programmal megvalósult, 500-nál nagyobb létszámú könnyűzenei fesztiválok szervezőit támogatja.

Herczku Ágnessel és Nikola Parovval indul az őszi Képmás-est sorozat

2020.09.08.
Szeptembertől újraindulnak a Képmás-estek a megszokott helyszíneken, a Hagyományok Házában és a Várkert Bazárban. Az első három est vendégei között ott lesz Herczku Ágnes, Nikola Parov, a Szent Efrém férfikar és Dr. Buda László pszichiáter, pszichoterapeuta a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ társulatával.

Dubrovay László zeneszerző kapta a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját

2020.09.07.
Kálovics Tibor
Dubrovay László zeneszerzőt részesítette Nagydíjban a Magyar Művészeti Akadémia. A Nemzet Művésze, akadémikust kiemelkedő kulturális munkájáért részesítették az elismerésben. 
Címkék: kultúra

Ha a kövek mesélni tudnának…

2020.09.07.
A Káli-medencét nem véletlenül hívják a magyar Toszkánának is. Aki már járt ott, az biztos, hogy a szívébe zárta, hiszen kit ne érintene meg az a hangulat, amit az a csodálatos természetes ékszerdoboz ad. A távolról figyelő Balaton, a méltóságteljes Badacsony, a lankák, a mezőn pihenő szürkemarhák olyan nyugalmat árasztanak, hogy egykönnyen senki nem felejti el az élményt. De a Káli-medence nem csupán a természet szépségét adja nekünk, hanem szó szerint körülveszi a történelem is.

Elhunyt Orosz Lujza színművész

2020.09.06.
Kálovics Tibor
Kilencvennégy éves korában elhunyt Orosz Lujza színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja.
Címkék: színház

Folytatódik a Modern Art Orchestra koncertsorozata

2020.09.06.
Kálovics Tibor
Folytatódik a Modern Art Orchestra (MAO) Legendás Albumok című koncertsorozata. A nagyzenekar minden hónap második keddjén fog megszólaltatni egy emblematikus dzsesszalbumot a BMC Opus Jazz Clubban.

Pillangó szárnyán vágtatott Kővágóörsre Attila szelleme

2020.09.03.
Dorogi László
Úgy hiszem, Attila, a nagy hun éppen ilyen perzselő, pokoli klímában rogyasztotta térdre legnagyobb ellenlábasait, úgy hiszem, Hunor és Magor útját éppen ilyen pusztítva égető napsugarak mutatták az őshazáig.

Szomjas György életében meghatározó szerepe volt a kultúrának és a Káli-medencének

2020.09.02.
Kálovics Tibor
Szomjas György ezer szállal kötődik a Káli-medencéhez illetve a magyar kultúrához. A ma is aktív rendezőlegendával, akinek nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Roncsfilm, a Kopaszkutya vagy a Falfúró a Kőfeszten készítettünk interjút.
Címkék: film, Szomjas György

„Ha mélyre visznek, még magasabban szárnyalok” – Popova Aleszja a szeptemberi Képmás címlapján

2020.09.02.
A Képmásból megtudhatjuk, hogy Popova Aleszja balettművész a színpad után hogyan teljesedik ki a tanításban, de sok más érdekes történetet is olvashatunk még az e havi számban.
Címkék: ajánló, Képmás

Sára Sándor, a káli csoda tolmácsolója

2020.09.01.
Sára Sándor az operatőr. A rendező. A táj lírájának tolmácsolója. A pillanatok megörökítője. Költő, aki egy kattintásba tud sűríteni hangulatot, érzéseket, kimondatlan gondolatokat.

Ezeket a cikkeket olvastad már?