Blogolj!

Pillangó szárnyán vágtatott Kővágóörsre Attila szelleme

2020.09.03.
Dorogi László
Úgy hiszem, Attila, a nagy hun éppen ilyen perzselő, pokoli klímában rogyasztotta térdre legnagyobb ellenlábasait, úgy hiszem, Hunor és Magor útját éppen ilyen pusztítva égető napsugarak mutatták az őshazáig.

Szomjas György életében meghatározó szerepe volt a kultúrának és a Káli-medencének

2020.09.02.
Kálovics Tibor
Szomjas György ezer szállal kötődik a Káli-medencéhez illetve a magyar kultúrához. A ma is aktív rendezőlegendával, akinek nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Roncsfilm, a Kopaszkutya vagy a Falfúró a Kőfeszten készítettünk interjút.
Címkék: film, Szomjas György

„Ha mélyre visznek, még magasabban szárnyalok” – Popova Aleszja a szeptemberi Képmás címlapján

2020.09.02.
A Képmásból megtudhatjuk, hogy Popova Aleszja balettművész a színpad után hogyan teljesedik ki a tanításban, de sok más érdekes történetet is olvashatunk még az e havi számban.
Címkék: ajánló, Képmás

Sára Sándor, a káli csoda tolmácsolója

2020.09.01.
Sára Sándor az operatőr. A rendező. A táj lírájának tolmácsolója. A pillanatok megörökítője. Költő, aki egy kattintásba tud sűríteni hangulatot, érzéseket, kimondatlan gondolatokat.

Koncertsorozattal ünnepli 25. születésnapját a Fonó

2020.08.31.
Kálovics Tibor
Az idén 25 éves Fonó szeptember 16. és 19. között Fonó25 Folkfőváros elnevezésű születésnapi programsorozat keretében tizenhárom koncertet ad.
Címkék: Fonó, zene

De Ady élt!

2020.08.31.
Dorogi László
Nem tudtam, csak sejtettem, hogy így van. Ady Endre költészetét, novelláit, írásait, elképesztően hullámzó, érzelmi ostorcsapásokat szóró személyiségét nem megérteni, hanem megérezni, átérezni kell.

Táncművészeti kiállítást visz a Kőfesztre a MANK

2020.08.27.
TáncKépek címmel költözött a MANK kiállítása a Kőfesztre augusztus 27-én. A Kékkúton megnyílt, de a fesztivál több településén is látható tárlat a jelen táncművészetét mutatja be kortárs fotográfusok képein keresztül.

Csaknem ezer régi térképet tett digitálisan hozzáférhetővé az Országos Széchényi Könyvtár

2020.08.26.
„Földabrosz” néven új digitális tartalomszolgáltatást indít az Országos Széchényi Könyvtár. A folyamatosan bővülő adatbázis jelenleg csaknem ezer, 1850 előtt nyomtatott hazai és külföldi térképet tartalmaz, amelynek jelentős része a 18. században készült, de több 17. századi kiadás is gazdagítja a könyvtár alapítójától, gróf Széchényi Ferenctől (1754–1820) származó gyűjteményt.

Öt hónap után pénteken nyit újra a Müpa

2020.08.25.
Mint azt jól tudjuk, a Müpát sem kímélték a koronavírus-járvány miatti intézkedések, így az intézményt sem kerülték el a bezárások, most azonban az öthónapos kényszerpihenő után végre újranyit a Müpa, méghozzá egy háromestés New Orleans Swingfesztivállal.

Átadták az Agárdy-emlékláncot és a Főnix-díjat

2020.08.24.
Az Agárdy-emlékláncot idén Gémes Antos színművész, a Főnix-díjat Tóth Éva és Rancsó Dezső színművész, valamint Vidák Ildikó HR vezető vehette át.
Címkék: Díjak, Hírek

Ezeket a cikkeket olvastad már?