Blogolj!

Louise Glück amerikai költő kapja az irodalmi Nobel-díjat

2020.10.08.
A testület indoklása szerint Louise Glück a díjat összetéveszthetetlen költői hangjáért kapja, amely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést.

Kiállítás nyílt az 1848/49-es honvéd ereklyékből a Nemzeti Múzeumban

2020.10.06.
"Testünk, vérünk érte adni, a hazához hívnek lenni" - honvéd ereklyék 1848/49-ből címmel nyílt időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban kedden, az aradi vértanúk emléknapján.

Meghalt dr. Patay Pál, a Magyar Nemzeti Múzeum legidősebb munkatársa

2020.10.06.
Életének 106. évében, 2020. október 4-én vasárnap elhunyt a Magyar Nemzeti Múzeum legidősebb munkatársa, dr. Patay Pál nyugalmazott régész-főmuzeológus - közölte az intézmény.

Meghalt Callmeyer Ferenc kétszeres Ybl-díjas építész

2020.10.05.
Kilencvenkét éves korában, október 3-án elhunyt Callmeyer Ferenc Prima és kétszeres Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének alapító tagja, a Magyar Építész Kamara első elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) levelező tagja, a magyar modern meghatározó épületeinek alkotója - közölte az MMA hétfőn.

Szabó Magdát ünneplik Angliában az írónő születésnapján

2020.10.04.
Az angol nyelvterületen is egyre népszerűbb Szabó Magda október 5-én ünnepelné 103. születésnapját. Ebből az alkalomból köszöntötte őt, rajongóit, külön kiemelve Debrecen város polgárait az írónő angol fordítója, Len Rix. A videó október 5, hétfő reggel hét órától lesz elérhető a Londoni Magyar Kulturális Központ Facebook oldalán

Felújították az ópusztaszeri templomot

2020.10.04.
A 95 éves Magyarok Nagyasszonya-templomot a templombúcsú alkalmából tartott hálaadó szentmise keretében adták át.

100 éve született Karsai Zsigmond, a népművészet mestere

2020.10.04.
Festőművész, népművelő és a néptánc-mozgalom kiemelkedő alakja. Karsai Zsigmond a népművészet világában egy igazi ikon, aki bár már lassan 10 éve nincs közöttünk, emléke és munkássága a mai napig a kultúra része.

„A tudós felelőssége, hogy tisztán kommunikáljon” – az októberi Képmás címlapján Barabási Albert-László hálózatkutató

2020.10.02.
A lap októberi száma is sok érdekességgel készül.
Címkék: ajánló, Képmás

Októberben is folytatódnak a Képmás-estek a Hagyományok Házában és a Várkert Bazárban

2020.10.01.
A Képmás-estek sorozat művészvendégei október elején Emmer László és Páczai Tamás fotósok, majd Szirtes Edina Mókus lesznek, a hónap végén pedig Markó-Valentyik Anna Polcz Alaine szövegeiből és Karády Katalin dalaiból összeállított előadását láthatjuk egy hozzá kapcsolódó beszélgetéssel.

Online beszélgetéssorozat indul az antikvitások világáról

2020.10.01.
Online beszélgetéssorozat indul az antikvitások világáról a Falk Miksa utca galériáinak és antikkereskedéseinek összefogásából. Az Art & Antique Street néven is ismert utca kéthetente szerda esténként hívja online beszélgetésre a művészetkedvelőket, amikor is élőben jelentkeznek be egy-egy csésze illatos tea mellől.

Ezeket a cikkeket olvastad már?