Blogolj!

Sára Sándor, a magyar történelem képi megörökítője

2019.07.03.
Úgy gondolom nem túlzás azt állítani, hogy ha meglátunk egy Sára Sándor által fényképezett képsort, különös erővel érezzük benne a táj líráját és a történelem intenzív pulzálását. Na meg persze az sem, hogy nincs még egy olyan magyar filmes, aki annyira a tájjal mondta volna el Magyarország történetét, mint ő.

Elhunyt Hárs Éva művészettörténész

2019.07.02.
A pécsi Janus Pannonius Múzeum egykori igazgatója, az első hazai kortárs képzőművészeti múzeum, a Modern Magyar Képtár alapjainak megteremtője, a Zsolnay-kerámia nemzetközileg is elismert szakembere 91 éves volt - tájékoztatta a Janus Pannonius Múzeum az MTI-t.

Szomjas György, kultfilmek mestere, a Káli-medence "őrzője"

2019.07.02.
Szomjas György filmrendező nevét még az is ismeri, aki nem kimondottan jártas a régebbi magyar filmek terén, hiszen neve immár hosszú évtizedek óta rendszeresen felbukkan, munkássága megkerülhetetlen a hazai filmes szcénában.

Július 16-án vesznek végső búcsút Horváh Ádámtól

2019.07.01.
A Magyar Televízió egykori elnökétől a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút két hét múlva.
Címkék: Hírek

Korzenszky Klára, a népzene és a gyerekek megmentője

2019.07.01.
Nem biztos, hogy sokan ismerjük Korzenszky Klára nevét, pedig egy igazán egyedülálló és fontos dolog képviselője hazánkban, hiszen míg zenészként a népzene elkötelezett híve és gyakorlója, addig gyermekpszichológusként - úttörő módon - zeneterápiával segíti a beteg gyermekeket a gyógyulásban.

Egy gondnok miatt fakult meg Vincent van Gogh Napraforgók című festménye

2019.06.30.
Egy hágai múzeum gondnokát bízták meg Vincent van Gogh mintegy 200 festményének, köztük a világhírű Napraforgóknak a restaurálásával a két világháború között. Jan Traas csekély hozzáértése okozhatta azt, hogy a Napraforgók című festmény Amszterdamban őrzött példánya jelentősen megfakult.

Meghalt Ungvári Tamás író, műfordító

2019.06.29.
Dorogi László
A Széchenyi- és József Attila-díjas író, műfordító és irodalomtörténész 88 éves volt.

A szürrealizmus nagyjai a Magyar Nemzeti Galériában

2019.06.28.
Csaknem 120 festményen, grafikán, szobron, fotón, filmen és dokumentumon keresztül mutatják be a szürrealista mozgalmat és képviselőit.

Sárkánysétáltatással és tűztánccal is készülnek a Tűz Éjszakájára a Fővárosi Állat- és Növénykertben

2019.06.27.
Különleges élményben lehet része a látogatóknak a Fővárosi Állat- és Növénykert tavaly megnyílt új játszóparkjában, a Holnemvolt Várban ugyanis szikra show, tűztánc és tűzzsonglőr bemutatóval is készülnek a Tűz Éjszakájára, amely péntek este kerül megrendezésre.

Tovább nő a kultúrára fordított összeg

2019.06.27.
Európai összehasonlításban is kiemelkedő összeggel nő a kultúrára fordított összeg - mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.
Címkék: Hírek, kultúra

Ezeket a cikkeket olvastad már?