Blogolj!

Meghalt Csukás István

2020.02.24.
A Kossuth-díjas költő, író, a Nemzet Művésze 83 éves volt.

Miért van szökőév, és mikor van szökőnap?

2020.02.23.
Azzal azért mindannyian tisztában vagyunk, hogy mikor van szökőév, ha viszont már azt kérdezik, hogy mikor van szökőnap, akkor sokan egyből tévesen a február 29-ét vágjuk rá, pedig ez a rossz válasz. Ezért most górcső alá vesszük a dolgokat mind a szökőévvel, mind a szökőnappal kapcsolatban.

Hamisítványnak hitték, kiderült, hogy eredeti Rembrandt kép

2020.02.22.
Általában az effajta felismerések fordítva szoktak történni, de egy új technológiának hála, kiderült, hogy a világhírű festő munkájáról van szó.
Címkék: festmény, Rembrandt

Meghalt Yona Friedman, világhírű magyar származású építész

2020.02.22.
96 éves korában meghalt Yona Friedman magyar származású francia építész, akit a modern építészetelmélet egyik legnagyobb alakjának tartottak - derült ki a tervező hivatalos Instagram-oldaláról.

Elhunyt Sulyok Tamás, karmester, tanár

2020.02.21.
Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte a halál február 4-én – tudatta a zenekar vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Címkék: Gyász

A fesztiválok építik a közösséget, identitást adnak

2020.02.20.
Dorogi László
A nagy zenei, illetve kulturális fesztiválok közösségépítő szerepére hívta fel a figyelmet Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kormánybiztosa a VeszprémFest sajtótájékoztatóján.

Ma kezdődik a mohácsi busójárás

2020.02.20.
A hagyományoknak megfelelően idén sem maradhat el a mohácsi busójárás, ami ezúttal a Maszkot ölt apraja-nagyja című farsangi készülődéssel veszi kezdetét a mai napon. A program keretein belül hat napon át minden eddiginél több, 1750 maskarás űzi a telet a Duna-parti városban.

Meghalt Charles Portis regényíró

2020.02.18.
A 86 éves írót leginkább A félszemű (True Grit) című műve miatt ismerhetjük, ami több alkalommal is kapott filmes feldolgozást. John Wayne 1969-ben, Jeff Bridges 2010-ben alakította a történet címszereplőjét.
Címkék: Gyász

Mellszobrot kapott Béres József Lakitelken

2020.02.16.
Felavatták Béres József mellszobrát s Lakitelek Népfőiskolán kialakított Nemzeti Panteonban.
Címkék: szobor

Távozik az Operettszínház ügyvezető igazgatója

2020.02.15.
Az Operettszínház teljes arculatváltását és intézményi működési megújítását sikeresen levezénylő Kriza Zsigmond ügyvezető igazgató, feladatai eredményes lezárására és más irányú szakmai feladataira figyelemmel, közös megegyezéssel távozik a színháztól - tájékoztatta Kiss-B. Atilla, az intézmény főigazgatója szombaton az MTI-t.

Ezeket a cikkeket olvastad már?