Blogolj!

Hun kori aranyérmére bukkantak Óbudán

2018.12.17.
Mintha egy köteg húszezrest hagyna el ma valaki, nagyjából hasonló veszteséget jelenthetett egykori tulajdonosának annak az aranypénznek elvesztése, amelyre néhány hete Óbudán bukkantak az Aquincumi Múzeum régészei.

Az év legszebb ókori sírját tárták fel Egyiptomban

2018.12.16.
Az "év legszebb sírját", egy magas rangú pap 4400 éves érintetlen temetkezési helyét találták meg régészek egy Kairóhoz közeli szakkarai nekropoliszban.

Ókori erotikus falfestményre bukkantak Pompejiben

2018.11.20.
A BBC beszámolója szerint egy eddig sosem látott falfestményt találtak a régészek Pompeji romvárosában. A ritka felfedezésen egy meztelen női alak és egy hattyú látható, ezért a festménynek a Léda és a hattyú nevet adták.

Felnyitották a titokzatos fekete szarkofágot

2018.07.20.
Napokon át lázban tartotta a világot az a kétezer éves, hatalmas, lepecsételt, fekete gránit szarkofág, amelyre még július elején bukkantak Alexandriában. A szarkofágtól még a kutatók is megrettentek egy kicsit, most azonban mégis felnyitották. 

Megtalálták Ézsaiás próféta pecsétjét?

2018.02.24.
Az Ószövetség leghosszabb könyvét jegyző próféta, Ézsaiás pecsétje kerülhetett elő egy régészeti feltárás során Izraelben.

Egyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be

2017.10.20.
Egyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be szerdán a jászberényi Jász Múzeumban – közölte a múzeum régésze, hangsúlyozva: az egyik tárgyhoz hasonlóból eddig még csak egyetlen egy darab került elő a Kárpát-medencében.

Ritka rézkori leleteket tártak fel a régészek Dusnok határában

2017.07.09.
Szarmata és honfoglalás kori, valamint a bronzkorból és ritka, a rézkorból származó leleteket tártak fel a kalocsai és a bajai régészek Dusnok határában.
Címkék: Dusnok, Hírek, régészet

Különös tömegsírt fedeztek fel Hódmezővásárhely mellett

2017.06.27.
A hódmezővásárhelyi elkerülő út építése közben találtak egy különös tömegsírt a Móra Ferenc Múzeum dolgozói.

Ezeket a cikkeket olvastad már?