Blogolj!

Ha a kövek mesélni tudnának…

2020.09.07.
A Káli-medencét nem véletlenül hívják a magyar Toszkánának is. Aki már járt ott, az biztos, hogy a szívébe zárta, hiszen kit ne érintene meg az a hangulat, amit az a csodálatos természetes ékszerdoboz ad. A távolról figyelő Balaton, a méltóságteljes Badacsony, a lankák, a mezőn pihenő szürkemarhák olyan nyugalmat árasztanak, hogy egykönnyen senki nem felejti el az élményt. De a Káli-medence nem csupán a természet szépségét adja nekünk, hanem szó szerint körülveszi a történelem is.

Csaknem ezer régi térképet tett digitálisan hozzáférhetővé az Országos Széchényi Könyvtár

2020.08.26.
„Földabrosz” néven új digitális tartalomszolgáltatást indít az Országos Széchényi Könyvtár. A folyamatosan bővülő adatbázis jelenleg csaknem ezer, 1850 előtt nyomtatott hazai és külföldi térképet tartalmaz, amelynek jelentős része a 18. században készült, de több 17. századi kiadás is gazdagítja a könyvtár alapítójától, gróf Széchényi Ferenctől (1754–1820) származó gyűjteményt.

Nemzeti emlékhelyet hoznak létre az egykori recski kényszermunkatábor helyszínén

2020.07.20.
70 évvel ezelőtt hozták létre a mátrai község melletti kőbánya közelében három éven keresztül működő kényszermunkatábort. A helyszínen most nemzeti emlékhelyet hoznak létre, amiről Erről a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke és egyik tagja beszélt az M1 aktuális csatornán.
Címkék: Hírek, történelem

Horti Zoltán - A krónikásokat számos történész tekinti délibábos balfékeknek, pedig nem voltak azok!

2020.07.13.
Horti Zoltán mesemondó munkássága már eddig is figyelemre méltó volt, legújabb projektje pedig egyenesen hiánypótló, ugyanis nem kevesebbre vállalkozik, minthogy elbeszéli a magyar középkori krónikásirodalmat.

Új felfedezés született az Árpád-házi dinasztia eredetéről

2020.07.11.
Az archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt.

Elhunyt Diószegi István történész

2020.05.28.
Pintér M. Lajos
Az Osztrák–Magyar Monarchia története legkiválóbb szakértőjét, a diplomáciatörténet vezető kutatóját gyászolja a magyar történelemtudomány.

Viking leletek kerültek elő az olvadó jég alól Norvégiában

2020.04.19.
Nemrég még arról számoltunk be, hogy az Iszlám Állam pusztításának következtében bukkantak páratlan régészeti kincsekre, most pedig egy újabb nem túl örvendetes esemény kapcsán kerültek elő izgalmas leletek.

Ritka régészeti leletekre bukkantak Irakban az Iszlám Állam pusztítása után

2020.04.16.
Nem igazán számított arra senki, hogy egyszer az Iszlám Államnak "köszönhetően" kerülnek elő értékes régészeti leletek, pedig most ez is megtörtént, ugyanis egy ókori palota maradványait fedezték fel Észak-Irakban német régészek a dzsihadista szervezet pusztítása után.

Kalandos időutazásra hívja a családokat az Országos Széchenyi Könyvtár

2020.04.10.
Érdekes ötlettel rukkolt elő az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) a tavaszi szünet alkalmából: a Nézz szembe a múlttal elnevezésű akciójuk kalandos időutazásra hívja a családokat. A felhívásban régi családi - vagy bármilyen más emlékről - és a hozzá írt dokumentációról készített fotóval lehet részt venni.

Miért van szökőév, és mikor van szökőnap?

2020.02.23.
Azzal azért mindannyian tisztában vagyunk, hogy mikor van szökőév, ha viszont már azt kérdezik, hogy mikor van szökőnap, akkor sokan egyből tévesen a február 29-ét vágjuk rá, pedig ez a rossz válasz. Ezért most górcső alá vesszük a dolgokat mind a szökőévvel, mind a szökőnappal kapcsolatban.

Ezeket a cikkeket olvastad már?