Blogolj!

Trianon emlékfákat ültet a Nemzeti Színház

2020.02.10.
A Nemzeti Színház TRIANON 100 rendezvénysorozatának részeként február 27-én A Tizenhárom almafa című Wass Albert-bemutatóhoz kapcsolódva a teátrum színművészei trianoni emlékfaként elültetnek egy őshonos, oltott almafát a Nemzeti Színháznál.

Wass Albert az egyik legolvasottabb, egyben legellentmondásosabb magyar író

Nem sok magyar íróról mondhatjuk el, hogy a mai napig annyira vegyes lenne a megítélése, mint Wass Albertnek. Ennek ellenére mégis ő a két világháború közötti erdélyi magyar irodalom jelentős alakja.

Wass Albert munkássága és öröksége

2018.12.01.
Száz évvel ezelőtt írták alá a Gyulafehérvári határozatot, ami kimondta Erdély, Partium, a Bánság és Máramaros egyesülését Romániával. Ez a nap Romániának nemzeti ünnep, a magyarság számára viszont nemzeti tragédia. A száz évvel ezelőtt megtett történelmi lépés sok határon túli költőt, írót befolyásolt nemcsak a mindennapok, hanem az alkotás terén is, köztük Wass Albertet.
Címkék: irodalom, Wass Albert

Utolsó leheletéig magyar - 20 éve hunyt el Wass Albert

2018.02.17.
Az erdélyi írót halála után fedezték fel ismét. Az azonban csak legenda, hogy azért lett öngyilkos, mert nem kapta meg a magyar állampolgárságot.

A 110 éve született Wass Albertre emlékeztek Bonyhádon

2018.01.07.
„Nemcsak egy bronzszobor, hanem egy honfitársunk tért vissza szülőföldjére, és otthonra talált Bonyhádon” – az író születésének 110. évfordulóján megemlékezést rendeztek a völgységi városban, ahol épp tizenhárom éve, 2005. január 8-án állították fel a világ első köztéri Wass Albert-szobrát.

Ezeket a cikkeket olvastad már?